Od prosince roku 2014 platí rozšířená označovací povinnost pro balené i nebalené zboží. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům pomáhá lidem s potravinovou intolerancí nebo potravinovou alergií lépe se orientovat ve složení potravin.

povinně se musí uvádět tyto spouštěče potravinových intolerancí nebo alergií:

  • obiloviny obsahující lepek (tj. pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo hybridní odrůdy) a výrobky z nich,
  • korýši a výrobky z nich,
  • vejce a výrobky z nich,
  • ryby a výrobky z nich,
  • arašídy a výrobky z nich,
  • sójové boby a výrobky z nich,
  • mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
  • skořápkové plody a výrobky z nich,
  • celer a výrobky z něj,
  • hořčice a výrobky z ní,
  • sezamová semínka a výrobky z nich,
  • oxid siřičitý a siřičitany,
  • vlčí bob a výrobky z něj,
  • měkkýši a výrobky z nich.

Problém ovšem nastává při označování „stopového množství“ alergenů, které mnohdy vede k poměrně úsměvným situacím. Pro příklad můžeme uvést, pokud je na bezlepkovém pečivu uvedeno „může obsahovat stopy lepku“. Co to tedy znamená? 

Pojem „stopové množství“ značí velmi malé množství alergenu, který je v potravě přítomen. Toto množství se však může lišit v různých státech Evropské unie. V České republice je stopové množství takové, které lze zachytit běžnými analytickými metodami. Tedy hodnota alergenu není „nulová“ a zároveň nepřekračuje „kritickou“ hranici.

Zároveň však pojem „stopové“ musí kromě vymezených hodnot splňovat podmínku nezáměrné kontaminace. Pokud by se stopové množství hořčice v potravině vyskytovalo a byla do potraviny přidána záměrně, musí být uvedena ve složení, nikoliv pod dovětkem „může obsahovat stopové množství“.

Pojďme na konkrétní čísla.

Látka, která může vyvolat nesnášenlivost nebo alergii Maximální hodnota považovaná za „nulovou“ Maximální hodnota považovaná za „stopové množství“
Lepek 20 mg/kg 50 mg/kg
Mléčná bílkovina 2,5 mg/kg 25 mg/kg
Sójová bílkovina 2,5 mg/kg 25 mg/kg
Vejce 2,5 mg/kg 25 mg/kg
Arašídy 2,5 mg/kg 25 mg/kg
Lískový ořech 2,5 mg/kg 25 mg/kg
Mandle 2,5 mg/kg 25 mg/kg
Vlašský ořech 2,4 mg/kg 24 mg/kg
Hořčice 1,0 mg/kg 10 mg/kg
Lupina 1,0 mg/kg 10 mg/kg
Sezam 2,5 mg/kg 25 mg/kg
Celer 1,0 mg/kg 10 mg/kg
Kešu ořechy 2,5 mg/kg 25 mg/kg

 

Kategorie: Informace

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *